Ana Sayfa    Göksu Deresi   Tarihi Yerler  Şile Köyleri     Ulaşım      Fotoğraflar GöksuKöyü   Tarihçesi   Ağva  Konaklama    Ben Kimim   Avcılık Şile Bezi   Geçim Kayn     Şile   Ziyaretci Syf.   Bana Ulaşın  Tarım    Manav

Tarihi ve Cografi Durumu :  Istanbul Ilimizin sirin bir ilçesi olan Sile’mizin tarihi M.Ö. 7.yy.a kadar uzanmaktadir. Adi kesin olarak bilinmemekle birlikte, Yunanca bir kelime olup mercanköskü sinifinda yaban çiçegi, kir çiçegi anlamina geldigi ve bu adla anildigi sanilmaktadir. Degisik uygarliklarin yer aldigi Ilçemizin Kylia, Asil, Fhilee, Artena gibi eski adlarinin da söylendigi belirlenmistir.Ilçemiz ve yöresinde Hitit, Frigya, Lidya, Pers, Bitinya, Roma, Bizans egemenliklerinin oldugu görülmektedir.1050 yilinda Selçuklu birlikleri Sile’yi ele geçirirler, ancak 1097 yilinda tekrar Bizans hakimiyetine geri döner. 1327 yilinda Akçakoca Bey tarafindan Kocaeli Yarimadasinin büyük bölümünün Osmanli hakimiyetine geçmesine ragmen Sile Bizans elinde kalir, ancak Anadolu’dan getirilen Türkmen asiretleri Sile çevresine iskan edilir ve 1395 yilinda Sultan Yildirim Beyazid’in kumandanlarindan Timurtas Pasanin oglu Yahsi Bey tarafindan Osmanli Imparatorlugu egemenligine girer.Mondros Mütarekesi ile Sile Bogazlar bölgesi sayilarak Ingilizlerin denetimine birakilmis ve 7 Ekim 1922’de 3. Kolorduya bagli birliklerce Ingilizlerden kurtarilip Türk topraklarina katilmistir. 1640’ da Evliye Çelebi Seyahatnamesinde “ Riva’dan su alip, yine Anadolu kenari ile sandallar ile kürek çekerek 36 milde Sile kasabasina geldik. Burasi Kocaeli topraginda kazadir, Pasa hasidir. 600 kadar mamur, kiremitli, güzel evleri vardir. Her ev bagli bahçelidir. Iskele basinda kiremitli ve bir minareli camii vardir” diyerek Sile’den bahsetmektedir.Kocaeli Yarimadasinin Karadeniz kiyisinda yer alan Ilçemizin, Dogusunda Kandira, güneyinde Gebze, batisinda Beykoz ve Ümraniye, kuzeyinde Karadeniz bulunmaktadir.Inisli çikisli, dalgali ortalama yüksekligi 126 m. olan alçak platoluk saha görünümü arz eden Ilçenin yüzölçümü 755 km2’dir. Ilçemizin yüzölçümünün % 79’u orman, % 10’u tarim alani, % 11’i diger alanlardan olusmustur. Hafif kivrimli küçük koy ve dogal plajlarin yer aldigi 60 km.lik sahil seridine sahiptir. Göksu, Sile, Kabakoz, Yesilçay önemli akarsularidir.2. Derecede deprem bölgesi içinde yer alan Ilçemiz, Karadeniz iklimi ile Akdeniz iklimi arasinda geçis iklimi özelligini gösterir. Her mevsimde bulutluluk ve nispî nemliligin görüldügü ilçemizde yillik ortalama sicaklik degere 13.6 C’dir. En yüksek sicakliklar 1999 da haziranda 31.6 C, temmuzda 30.3 C, agustosta 30.3 C olarak ölçülmüstür.60 yillik ölçümlere göre en düsük sicaklik 12 Aralik 1996 tarihinde -8.3 C, en yüksek sicaklik 12 Agustos 1994 tarihinde 41 C olmustur.Yillik ortalama yagis toplami Ilçemizde 600-1000 mm arasindadir. Yagisli günlerin yillik ortalamasi 125-150 gün arasinda degismektedir. Yillik ortalama nispi nemlilik; Karadeniz üzerinden gelen nemli hava kütlelerinin etkisinde kaldigindan %70 - % 80 arasindadir. Kuzeyi Karadeniz’e açili oldugundan karayel, yildiz, poyraz gibi kuzey yönlü rüzgarlarin etkisi altindadir.   

Sosyal Durum :  Nüfusumuzun %80’ni Türkmenler, %10’u Gürcü, %6’si Dogu Karadeniz, %4’ü Çerkez, Bosnak vs. olusturmaktadir. Köylerimizde geleneklerini sürdürerek yasamaktadirlar.Tüm yerlesim birimlerimizin alt yapilari büyük ölçüde gerçeklesmis oldugundan, sehir ve köy yasaminda fazlaca bir fark yoktur. Sahil ve orman köylerimizin çogunda siteler seklinde yazlik veya ikinci konut olarak yapilasmalar yer almaktadir.Sehir merkezi ve köylerimizdeki eski yapilarin çogu ahsap, yeni yapilan ise betonarmedir. Ilçe merkezinde 5000’e yakin konut vardir, bunlarin %46’si ikinci konut olarak kullanilmaktadir. Binalarin %65’I bir ve iki katlidir. Kent içerisinde ikinci konutlar çok katli, kent disindakiler ise dublex yapilardir.Ilçe merkezi II Nolu Istanbul koruma kurulunca onayli kentsel sit ve dogal sit alanli olmak üzere iki farkli koruma altina alinmistir. Bu sekilde koruma altina alinan 157 bina mevcuttur. 7 tanesi Sile Kalesi, Sile Feneri, Hanimsuyu Çesmesi, Hamam, Tahlisiye Binasi, Demirtaspasa Ilkögretim Okulu, Vergi Dairesi Müdürlügü anitsal mimari olarak belirlenmistir. Dogal sit alani ise kiyi kesimindeki dogal güzellikleri kapsar. Bu alanda plajlar, kumullar, falezler, adaciklar, magaralar, koy ve burunlar koruma kapsamindadir.   Kirsal kesimde tarimin yok denecek kadar az olmasi, orman köylerinin olmasi, genç nüfusun Istanbul’a is ve çalisma nedeniyle gitmesi sonucu köylerimizde genellikle yasli nüfus yasamaktadir. Sehir merkezinde çalisma yasami balikçilik ve turizme dönük ticaret, pansiyon üzerinde yogunlasmistir. 

Egitim ve Kültür Durumu :  Ilçemizdeki nüfusun büyük bölümü %52’sinin egitim düzeyi ilkokuldur. %14 Ortaokul, %14 Lise, %6 Üniversite mezunudur. Geri kalan %14 6 yas öncesi ve okuma yazma bilmeyen diger gruptur.  Ilçemizde 1 kapali spor salonu,1 hali saha, futbol stadi ve tenis kortu ile hizmet veren spor müdürlügümüz mevcuttur. Spor dallarinda futbol agirliklidir. 2 futbol kulübü ile Istanbul Amatör liglerinde yer alir. Voleybol ile ilgili kurs açilip gençler tesvik edilmektedir. Ayrica yaz aylarinda kumsalda plaj voleybolu karsilasmalari önemli rol oynar. Boks Milli Takim Kampi yapilmaktadir.  Kaymakamligimizca her yil gençler ve kurumlar arasi futbol, ögrenciler arasi atletizm karsilasmalari düzenlenmektedir.Genis ormanlik sahasi oldugundan kara avciligi da yaygindir.Ilçemizdeki yerlesik nüfusun yapisina (Türkmen, Gürcü, Çerkez, Bosnak,Laz vs.) göre folklorik özellikleri ve gelenekleri kendi aralarinda devam etmektedirler. Yöremizin oyunu Sile Çiftetellisidir. Ayrica adini tüm ülkemize duyuran Sile Bezi vardir.Tarihi ve kültürel degerler olarak Sile Kalesi, Sarikavak Heciz Halilari, Sile Feneri, Hamamsuyu Çesmesi, Hamam, Kilise ve mezar kalintilari, Sile evleri turistik ve kültürel mekanlarimizdir.  

Ekonomik Durum :  Ilçemizde sanayi kurulusu hiç yoktur. Küçük sanayi sitesi yapimi devam etmektedir. Maden ocaklari, kil, sanayi kumu yönünden zengindir. Ancak Silis kumu eleyen 4 tesis bulunmaktadir. Ancak bunlarin ilçemiz ekonomisine hiç katkisi yoktur. Ilçemiz alaninin büyük bir bölümü (% 79’u) orman oldugundan ormancilik en önemli ekonomik degerdir. Her yil makta olarak köylülere kesimlik orman verilmekte, agirlik yakacak odun olarak üretilmekte, diger bölümü agaç sanayinde ve mangal kömürü üretiminde kullanilmaktadir.Ilçemiz arazisinin yaklasik % 10’u tarim arazisi niteliginde oldugundan tarimsal faaliyetler genellikle aile içi tüketimi için yapilir. Tahil, sebze, meyve, findik üretimi basta gelir. Hayvancilikta 7235 büyükbas hayvan, 6800 küçükbas, 66.000 kümes hayvan varligimiz mevcuttur. Avcilikta önemli gelir kaynagimizdir(2000 sayim).Tarimsal alanda faaliyet gösteren 4 adet kooperatif bulunmaktadir.Balikçilik da önemli yer tutar. Mezgit, palamut, istavrit, kalkan avlanmak ilk siralarda yer alir. Sile bezi üretimi ve Sile bezi ürünleri pazarlanmasi özellikle yaz aylarinda agirlik kazanir. Gerek ilçemizin tanitiminda gerekse ekonomik girdi olarak rolü büyüktür.Turizm, ilçemizin ekonomisi için çok önemli bir yerdedir. Deniz ve tarihi degerleriyle özellikle yaz aylarinda turizm agirlik kazanmaktadir. Otel, motel gibi konaklama lokanta, café, disko gibi yeme, içme ve eglence yerleri ve Sile Bezi ürünlerinin satislari ile yaz aylarinda turiste dönük ticari isletmeler ve esnafimiz önemli gelir elde etmektedirler.Ilçemizde 2 Kamu 1 özel olmak üzere 3 banka mevcuttur.Her yil temmuz ayinda bir kaç gün süren “Sile Bezi Festivali” yapilmaktadir. Konser, panel, sergi gibi kültürel ve eglence agirlikli etkinlikler düzenlenmektedir.Her cuma köylerimiz ve çevre ilçelerden gelen köylülerin ürünlerini sattiklari pazar kurulmaktadir.

 Ulastirma ve Altyapi : Üsküdar’a baglantili anayolumuz 70 km mesafelidir. Ayrica Teke köyü üzerinden Gebze’ye 80 km, Agva üzerinden Kandira’ya 80 km yol mesafelidir.70 km’lik Karayollarina bagli Il yolumuz, 329 km Köy Hizmetlerine bagli köy yolu agimiz mevcuttur. Köylerimizin büyük çogunlugunun yolu asfalttir. Sehir merkezinde içmesuyu ve kanalizasyon sorunumuz yoktur.Elektriksiz ve telefonsuz köyümüz yoktur. Içmesuyu tüm köylerimizde çözümlenmistir. Kanalizasyon talepleri baslamistir.Tv. Vericileri ve çanak antenlerle tüm televizyon yayinlari izlenebilmektedir. Ilçemizde özel radyo, televizyon yayini yapan kurulus yoktur.Ilçemizin ekonomik alanda kalkinmasi için bir proje gelistirilmis olup “Sile Kalkinma Projesi” olarak tanimlayabilecegimiz bu projeyi, ana hatlariyla 3 gruba ayirabiliriz: 

 A-Üretim Ve Istihdam Projeleri:

1- Sile Bezi: Ilçemizin adini her yerde duyuran bu konuda gerileme oldugu gözlenmektedir. Gerek dokunmasi , gerekse islenip pazarlanmasi konularinda Üniversite, Halk Egitim Merkezi, Belediye ve Özel Sektörün de katilimiyla bu konu degerlendirilerek ekonomik girdi haline getirilmelidir.

2- Seracilik: Tarimsal arazinin az oldugu ilçemizde kirsal kesim için ekonomik bir canlilik getirecektir. Sosyal Yardimlasma ve Dayanisma Vakfinin projelendirmesiyle köylerimizde yayginlastirilmalidir.

3-Besi Hayvanciligi: Yukarida belirttigimiz tarimsal arazinin azligi bu konuda köylerimiz için önemli bir faaliyet kolu olacaktir. Kredi imkanlariyla desteklenerek bu yönde de çalismalar yapilmalidir.

4-Halicilik: Kirsal kesimde önemli katki saglayacak olan bu konuda Halk Egitim Merkezi ve Sosyal Yardimlasma Vakfi çalismalar yapmalidir.

5-Aricilik: Zaten var olan ariciligin teknik ve kredi destegi ile ekonomik canliligi kazandirilmalidir.

6-Buzhane: Ilçemizde balikçilik iyi bir durumdadir. Ancak avlanan baliklar Istanbul’a gönderilmektedir. Balikçiligin tesviki açisindan bu konu Belediye ve Özel Idarece degerlendirilmelidir.  

B- Egitim-Kültür Projeleri:

 1-Çok Amaçli Lise: Ilçemizde genel liseden baska alanda lise yoktur. Yüksek okula girme orani da son derece düsüktür. Bu nedenle üniversiteyi kazanamayanlar kisa sürede is imkani bulabilmeleri için çok amaçli lise konusuna agirlik verilmelidir.

2-Turizm Meslek Egitimi: Turizmin ilçemiz için önemi büyüktür. Bu nedenle turizm alaninda egitim verebilecek lise veya herhangi bir üniversiteye bagli bir yüksek okulun ilçemizde kurulmasi konusunda çalismalar yapilmalidir.

3-Kültür Merkezi: Tiyatro, sinema, konferans, panel gibi etkinliklerin yapilabilmesi için salona ihtiyaç duyulmaktadir. Çesitli salonlarin, kütüphanelerin ve her türlü kültürel etkinligin düzenlenecegi bir kültür merkezine ihtiyaç vardir. Özel Idare-Belediyenin katkilariyla bu eksiklik giderilmelidir.

4-Reklam, Klip, Film Çekim Mekanlari: Bir çok müzik klipleri ve reklamlari ilçemizdeki dogal güzelliklerde çekilmektedir. Ayrica TRT’nin yillar önce temelini attigi çelik kafes platosu durmaktadir. Bu konularda TRT, Film ve Reklam sirketleriyle esgüdüm saglanarak bu konuda çekim mekanlar saglanmalidir.

5-Üniversite-Fakülte Kurulmasi: Gerek kamu gerekse özel üniversitelerin ilçemizde üniversite veya fakülte, yüksek okul kurup egitim vermesi ilçemiz için önemli bir kaynak olacaktir.  

C- Turizm Projeleri: 

1-Alternatif Turizm Etkinlikleri Projesi: Yamaç parasütü, doga sporlari, magaracilik açisindan ilçemiz çok elverislidir. Tanitim yapilabilmesi bu konunun islerlik kazandirilabilmesi için belediye, turizm isletmeleri ve tur sirketleriyle çalismalar yapilmalidir.

2-Turizme Dönük Isletmeler Projesi: Yaz mevsimi ve hafta sonlarinda dinlenme, eglenme ve yeme içme gibi turizme dönük çalismalarda; hem uzun süreli konaklama hem de daha iyi hizmet verilmesi konularinda bu gibi yerlerin nitelik ve nicelik açisindan arttirilmasi özendirilmelidir.

 3-Tur Organizasyon Projeleri: Iç turizme hizmet eden turizm firmalariyla görüsülerek, gerek yerli gerekse yabanci turistler için turlara Ilçemizin dahil edilmesi için turizm isi yapan herkesin katilimiyla bu konuda çalismalar yapilmalidir.

 

ILÇEMIZE AIT ÖNEMLI TELEFONLAR 

SILE ILÇE EMNIYET MÜDÜRLÜGÜ 

SANTRAL :0 216 711 5126 - 0 216 711 2087

HABER MERKEZI 0 216 711 2124

HABER MERKEZI FAKS 0 216 711 3763

TRAFIK TESCIL BÜRO AMIRLIGI 0 216 711 3782

MERKEZ POLIS KARAKOLU 0 216 711 41 86 - 0 216 711 51 25

MERKEZ POLIS KARAKOLU FAKS 0 216 711 3770 

SILEDE MUHTELIF TELEFONLAR :

OTOBÜS VE TAKSI YAZIHANELERI  SILE OTOBÜS YAZIHANESI 0 216 712 2070 - 0 216 712 2071

ÜSKÜDAR OTOBÜS YAZIHANESI 0 216 391 1347

ÜMRANIYE OTOBÜS YAZIHANESI 0 216 328 3634

SILE TAKSI 0 216 711 21 27 - 0 216 711 34 27

TAHLISIYE 0 216 711 5195

TT MÜDÜRLÜGÜ 0 216 711 2221

TELEFON MÜDÜRLÜGÜ 0 216 712 1358 216 711 0350

TEDAS 0 216 712 0750

DEVLET HASTANESI 0 216 711 4771

SILE ÖZEL POLIKLINK 0 216 711 2402

SILE ECZANESI 0 216 7114357

DEVA ECZANESI 0 216 712 2023

GÖKKOYUN ECZANESI 0 216 712 0979

ÇAMLICA ECZANESI 0 216 712 0062

UZMAN ECZANESI 0 216 711 5917

ÇAYIROGLU ECZANESI 0 216 711 5066

SENGÜL ECZANESI 0 216 711 5204

AYGAZ BAYII 0 216 711 2125

IPRAGAZ BAYII 0 216 711 3942